ProPamátky

Představujeme Vám projekty Institutu pro památky a kulturu. Nezisková organizace mimo jiné vydává časopis a spravuje internetový portál PROPAMÁTKY, které jsou zaměřeny na komplexní problematiku památkové péče. Iniciativa PROPAMÁTKY se stala mediálním partnerem UHS.

PROPAMÁTKY

Časopis i adresář užitečných kontaktů

Vydávají časopis, provozují portál, připravují konference, dávají práci lidem se zdravotním znevýhodněním. To je Institut pro památky a kulturu, který navíc disponuje unikátním adresářem osvědčených řemeslníků a odborníků – využije ho každý, kdo opravuje nebo jen spravuje historický objekt.

Časopis

Těsně před Vánoci se do světa rozletěl zimní čtvrtletník, vlajková loď Institutu pro památky a kulturu. Zimním číslem se prolíná téma divadel, a to nejen v rubrice věnované obnově třech divadelních domů – Státní opery Praha, Dusíkova divadla v Čáslavi a Národního domu v Prostějově, ale také prostřednictvím rozhovoru s hercem Jaroslavem Pleslem.

„Mnozí si ho jistě pamatují ze seriálu Štíty království českého, ale jeho láska k památkám a průvodcování po zámcích už tolik známé nejsou. Pozornost si kromě jiného určitě zaslouží i článek o obnově bývalé vodárny v Nebušicích nebo konverze varnsdorfské keramičky,“ shrnuje šéfredaktorka časopisu Jitka Skořepová.

Časopis redakce připravuje pro každého, kdo miluje a ctí kulturní dědictví. „K našim čtenářům a podporovatelům patří vlastníci památek, odborníci a řemeslníci, zájemci o historii, pedagogové a v neposlední řadě také ti, kteří dokáží ocenit snahu šířit osvětu a příklady dobré praxe v péči o památky. Nejsme vědecký časopis, naopak pomáháme téma péče o památky popularizovat,“ doplňuje šéfredaktorka.

Portál

Internetový portál www.propamatky.cz nabízí denně aktualizovaný přehled zpráv, dotací a veřejných sbírek. Zdejší Katalog služeb cílí na vlastníky historických objektů, shrnuje jednotlivce, firmy a organizace, které mají zkušenosti s obnovou památek. Lze v něm jednoduše filtrovat podle oborů a krajů. Vedle řemeslníků, restaurátorů či architektů jsou k dispozici také třeba osvědčení dodavatelé materiálů nebo soudní znalci. Katalog služeb využívají nejen soukromí majitelé, ale také organizace nebo obce, je nejrychlejší cestou k dobře odvedené práci.

Konference

Mezioborová setkání přináší konference – jarní je věnovaná financování, podzimní pak využívání konkrétních typů památek, například nádražím, školám nebo pivovarům. Kombinuje sérii přednášek, diskuzí, ale především přináší inspiraci, zkušenosti a kontakty. S jarní konferencí je spojená značka MÁME VYBRÁNO, zahrnuje také bulletin o financování památek v krajích a soutěž veřejných sbírek. Tématem konference pro rok 2021 budou média a památky.

„Média hýbou světem, kdo má informace, je vždycky o krok napřed. Témat je spousta: tradiční média, sociální sítě, tahle konference by mohla dát lidem spoustu praktických rad. Budeme mít jubileum, a tak už nyní hledáme pro 10. ročník významné partnery. Pozveme i velmi zajímavé hosty, kteří téma zprostředkují veřejnosti,“ shrnuje ředitel Institutu pro památky a kulturu Aleš Kozák. Trvalou stopou konferencí jsou pak sborníky.

Institut pro památky a kulturu

Institut pro památky a kulturu je nezisková organizace, která si klade za cíl osvětu v oblasti památkové péče. Zaměstnává lidi se zdravotním znevýhodněním. Zdejší redakce dosahuje mimořádných výsledků, důkazem jsou ocenění, které tým pravidelně sbírá. Chodu organizace pomáhají finanční dary, každý dárce pak dostává jako poděkování zdarma poštou časopis PROPAMÁTKY. Přidejte se k týmu lidí, kteří žijí pro památky, a nechejte si od něj vyprávět příběhy, ať už na stránkách časopisu, portálu nebo na konferencích. Možnosti podpory naleznete na webu klub.propamatky.cz

Zůstaňte v obraze, redakce portálu PROPAMÁTKY každou středu rozesílá přehledný zpravodaj, který upozorňuje na aktuální dění v oblasti péče o památky, informuje o dotacích a veřejných sbírkách na obnovu památek, a přináší zprávy o lidech a firmách, kteří zachraňují kultruní dědictví v Česku. K odběru zpráv se přihlásíte na https://www.propamatky.info/cs/zpravodaj.

(ZR – JŠ)